Toz, tak jsem pokrocil o dalsi kousek dal s mym problemem zlobiciho nezavisleho topeni...
Cela "Burner unit" je vycistena, motor rozebrany, vycisteny - zmereny, opravdu mu pod vetsi zatezi trochu kolisaji otacky - od nominalu 8000RPM ma na kazdou druhou sekundu pokles tak na 7700RPM.
(No, dle meho nazoru bude ale problem spis s dopravou paliva, protoze mam jeste model NT, kde na jeho tele je el-mag.pumpa, ale od pozdejsich dob zacalo Volvo davat tohle cerpadlo dozadu k nadrzi, protoze je pro nej snazsi palivo tlacit pred sebou, nez nasavat - tahat od nadrze...)
Chtel jsem to tedy smontovat, ale jedna vec mi ted nejde do hlavy...
Po pripojeni motoru ke zdroji napeti dle +/- se zacala hridel spolu s miskou a vrtulkou otacet ve smeru hodinovych rucicek (viz sipka fixkou).
IMG_0785.JPG [ 41.26 KiB | Zobrazeno 146838 krát ]
Duvod proc mi to cele prijde divne je, ze topeni by melo nahore nabirat cerstvy vzduch, ktery je tlacen smerem dolu, kde se smicha s palivem odstredenym z misky, zazehne se od svicky a vrtulka by zapalenou smes mela jako mala turbinka tlacit smerem dolu tim tubusem, kde pak ohreje vymenikove teleso s chlad.kapalinou a vyfoukne se vyfukem ven...
Zni to logicky??? Pokud ano, tak proc pri takto nasazene vrtulce vznika pri otaceni se "fuk"-proud vzduchu, ktery smeruje nahoru - tedy proti pomyslnemu toku vzduchu...?
Odpoved muze byt ta, ze nahoru smeruje, aby se palivo dostalo lepe k zhavici svicce a argumentem by mohlo byt, ze proud vzduchu z horni "vrtulky-hribku" je silnejsi a proud pretlaci...
Ale stejne mi to moc nejde do makovice.
Problem je ten, ze kdyz jsem rozebiral NT Haynymu, tak tam tu vrtuli mel tak, jak je ted na fotce. Stejne ji ma namontovanou i RobertH. (oba ale naftove NT)
Ale na schematku NT je sic mizerne, ale videt, jakoby smerovala prave dolu (podporujic spis mou prvni teorii).
Vrtulka.JPG [ 11.21 KiB | Zobrazeno 146839 krát ]
Otazka tedy zni...
MUZE SE MI PROSIM NEKDO PODIVAT DO VADISu / VIDA ZDA TO TAM NEEJNI NEJAK LEPE ZNAZORNENO, POPSANO (BENZINOVE NT)? NEBO NEVI NEKDO, JAK TA VRTULE MA FAKT BYT PRIDELANA, POPR.KDE TO ZJISTIT??? DIKY MOC!
EDIT> Nedalo mi to a sel jsem to premontovat a znovu odzkouset na 12V... V obou pripadech mala vrtulka fuci vzduch smerem nahoru k zhavici svicce.
A potvrdilo se, ze velka vrtule zenouci vzduch ma vazne tah a "prefoukne".
Nicmene, co je mi stale divne, je tvar te male vrtulky...
Pokud ji namontuju obracene, ma az napadne stejny radius kopirujici tu spodni misku a tim tam ma smysl i ta valeckovita podlozka cca 2mm vysoka, ktera krasne vymezuje, aby vrtulka tvar misky kopirovala... A za druhe! -pri smeru otaceni pak lopatky vrtulky opravdu jakoby "nabiraji" na zaberovou stranu (toho eL-ka) ..
Jak patri.JPG [ 36.5 KiB | Zobrazeno 146839 krát ]
No ja uz jsem z toho fakt magor